Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
EKT.gr • econtentEKT • metricsEKT • innovationEKT
  • Facebook EKTgr
  • Twitter EKTgr
  • Linkedin EKTgr
  • Youtube EKTgr
Αρχική
  • Knowledge4Policy@EKT
  • PolicyLab@EKT
  • Podcasts@EKT
  • Επικοινωνία
 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) διοργανώνει την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 το συνέδριο «Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Κινητικότητα εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία». Το συνέδριο πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα.

Απολογισμός Συνεδρίου (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Στόχος και θεματική

Στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν οι νέες τάσεις και μορφές της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και να αναλυθεί το φαινόμενο ολιστικά και πολύπλευρα για να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αναδύονται για τους επιστήμονες, την κοινωνία και την οικονομία.

Στις εργασίες του συνεδρίου θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι της πολιτικής, οικονομικής, ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας, και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε ποιους απευθύνεται

Έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει βήμα δομημένου και πολυσυμμετοχικού διαλόγου και να συμβάλει στην αξιοποίηση της γνώσης, των δεδομένων και της συλλογικής νοημοσύνης για τη χάραξη δημόσιων πολιτικών (knowledge for policy). Απευθύνεται σε:

  • Υπεύθυνους χάραξης πολιτικών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

  • Εκπροσώπους της ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας

  • Εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών

  • Εκπροσώπους μέσων μαζικής επικοινωνίας

  • Κάθε άλλο ενδιαφερόμενο

Τι περιλαμβάνει

Δομημένες συζητήσεις με συντονιστή

Η δομημένη συζήτηση με συντονιστή (panel discussion) είναι ένας δοκιμασμένος και αποτελεσματικός τρόπος για να προβληθούν διαφορετικές οπτικές ενός θέματος. Εκπρόσωποι της πολιτικής, ερευνητικής, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, και της Κοινωνίας των Πολιτών συζητούν πτυχές της κινητικότητας του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και τις επιδράσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, και παρουσιάζουν τις θέσεις, τις απόψεις, τις εμπειρίες, τα δεδομένα και την τεχνογνωσία τους.

Αντιπαράθεση επιχειρημάτων

Δυο ομιλητές απαντούν σε προκαθορισμένες ερωτήσεις έχοντας περιορισμένο χρόνο για να παρουσιάσουν διαφορετικές αλλά και συμπληρωματικές απόψεις, προσεγγίσεις, δεδομένα και επιχειρήματα για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού και την επίδρασή της στα άτομα, την κοινωνία και την οικονομία.

Διαδραστικές συνεδρίες

Είναι μια συμμετοχική διαδικασία ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων τύπου world café. Το κοινό χωρίζεται σε μικρές ομάδες και με αυτές επισκέπτεται συγκεκριμένα σημεία του χώρου διεξαγωγής του συνεδρίου που παρουσιάζονται διαφορετικές πτυχές του θέματος της κινητικότητας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από προσκεκλημένους ομιλητές. Κάθε ομάδα περνάει από όλα τα σημεία καθώς υπάρχει εναλλαγή και κυκλική κίνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τόπος και χρόνος διεξαγωγής

Θα διεξαχθεί:

  • την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (από τις 14:45 έως τις 20:00)

  • το Σάββατο 11 Νοεμβρίου (από τις 09:30 έως τις 16:00)

Oι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα) και τον περιβάλλοντα χώρο. Η συμμετοχή και παρακολούθηση των εργασιών του είναι δωρεάν.

Μπορείτε να το παρακολουθήσετε με φυσική παρουσία ή μέσω live streaming μέσα από το κανάλι του ΕΚΤ στο YouTube. Οι εργασίες του συνεδρίου που θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο θα είναι διαθέσιμες και μέσω live streaming ενώ η συμμετοχή στις διαδραστικές συνεδρίες θα είναι δυνατή μόνο με φυσική παρουσία. Οι διαδραστικές συνεδρίες απευθύνονται μόνο σε όσους επιλέξουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο στον χώρο διεξαγωγής του.

Συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής έως και τις 11 Νοεμβρίου 2023 και επιλέξτε αν θα παρακολουθήσετε τις εργασίες του συνεδρίου και τις δυο μέρες ή τη μια από αυτές καθώς και αν θα τις παρακολουθήσετε με φυσική παρουσία ή μέσω livestreaming. Υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής και στη Γραμματεία του Συνεδρίου, κατά τη διάρκειά των εργασιών του.

Η εγγραφή είναι απαραίτητη ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξετε να το παρακολουθήσετε, καθώς οι θέσεις για παρακολούθηση με φυσική παρουσία είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρόγραμμα συνεδρίου

  • Παρασκευή 10 Νοεμβρίου
  • Σάββατο 11 Νοεμβρίου
14:00
Προσέλευση – εγγραφές
14:45
Καλωσόρισμα

Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ)

15:00
Θέτουμε το πλαίσιο

Αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού 

Ομιλητές: Λόης Λαμπριανίδης (Αφ. Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Αντιγόνη Λυμπεράκη (Καθηγήτρια, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών)

Συντονιστής: Βάλια Καϊμάκη (Επ. Καθηγήτρια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

15:25
Συμμετοχική δραστηριότητα
15:30
1ος κύκλος συζητήσεων

Αιτίες και επιπτώσεις στην οικονομία, την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις

Συντονιστής: Μάνος Ματσαγγάνης (Καθηγητής, Πολυτεχνείο του Μιλάνου)

Συμμετέχοντες: Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Γιάννης Μαστρογεωργίου (Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Κυβέρνησης), Δόμνα Μιχαηλίδου (Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού), Πάνος Τσακλόγλου (Υφυπουργός Εργασίας), Γιώτα Παπαρίδου (Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ)

17:00
Διάλειμμα για καφέ
17:20
Διαδραστική συνεδρία στον περιβάλλοντα χώρο

Δραστηριότητα γνωριμίας και δικτύωσης

18:00
2ος κύκλος συζητήσεων

Πολιτικές προσέλκυσης - Προσωπικές εμπειρίες

Συντονιστής: Αντώνης Καμάρας (Καθηγητής, South East European Studies at Oxford)

Συμμετέχοντες: Δημήτρης Παπαστεργίου (Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Αρίστος Δοξιάδης (Αντιπρόεδρος, ΕΣΕΤΕΚ), Ιωάννης Καραγιάννης (Εκτελεστικός Πρόεδρος OLYMPIA GROUP), Σπύρος Μαγιάτης (CTO & Co-founder of Workable), Νίκος Χριστοδούλου (Partner, Consulting Leader Deloitte Greece)

19:30
Τέλος εργασιών πρώτης ημέρας. Ελαφρύ δείπνο στον περιβάλλοντα χώρο.
Παρακολούθηση και διαδικτυακά
Παρακολούθηση με φυσική παρουσία
Κατεβάστε το Πρόγραμμα σε PDF
09:00
Προσέλευση και καφές
09:30
3ος κύκλος συζητήσεων

Επιδράσεις στο κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον

Συντονιστές: Μανώλης Πρατσινάκης (Επ. Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και Ξένια Χρυσοχόου (Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΕΛΙΔΕΚ)

Συμμετέχοντες: Γεωργία Βαλατσού (Υπηρεσιακή Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών), Βασιλική Γεωργιάδου (Διευθύντρια και Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΚΕ), Ορέστης Καλογήρου (Πρόεδρος ΔΟΑΤΑΠ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης (Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΙΕ), Δημήτρης Χριστόπουλος (Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών)

11:00
Ο ρόλος και η συμβολή του ΕΚΤ στη μελέτη του φαινομένου της κινητικότητας

Συντονιστής: Αργύρης Περουλάκης (Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΤ)

Συμμετέχοντες: Νένα Μάλλιου (Προϊσταμένη Τμήματος Δεικτών & Δράσεων ΕΤΑΚ, ΕΚΤ), Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης (Υπεύθυνος Μονάδας Τεκμηρίωσης Συστήματος ΕΤΑΚ, ΕΚΤ), Δημήτρης Στογιάννης (Υπεύθυνος Στατιστικής Πληροφόρησης, ΕΚΤ), Μαργαρίτης Προέδρου (Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσιότητας και Επικοινωνίας, ΕΚΤ)

11:45
Διάλειμμα για καφέ
12:15
4ος κύκλος συζητήσεων

Πολιτικές και πρωτοβουλίες για επαναπατρισμό & προσέλκυση επιστημόνων από τρίτες χώρες

Συντονιστές: Χρήστος Καλανταρίδης (Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Westminster) και Χάρης Μυλωνάς (Αν. Καθηγητής, Elliott School of International Affairs του George Washington University)

Συμμετέχοντες: Δημήτρης Κιρμικίρογλου (Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείου Εσωτερικών), Ιωάννης Χρυσουλάκης (Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας), Κωνσταντίνος Κεσεντές (Πρόεδρος Πρωτοβουλίας BrainReGain), Πέτρος Κόκκαλης (Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος (Ιδρυτής και Διευθυντής της Human Value & People Operations, Manager της VIPA Hellas), Άννα Τριανταφυλλίδου (Καθηγήτρια, Canada Excellence Research Chair in Migration and Integration)

13:45
Διάλειμμα για φαγητό
14:45
Σύνθεση αποτελεσμάτων και επόμενα βήματα

Μένω; Φεύγω; Επιστρέφω; Οι απαντήσεις, τα συμπεράσματα και τα νέα ερωτήματα που προέκυψαν

Εύη Σαχίνη (Διευθύντρια ΕΚΤ) και Άννα Τριανταφυλλίδου (Καθηγήτρια, Canada Excellence Research Chair in Migration and Integration)

15:15
Διαδραστική συνεδρία

H meta-κινητικότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και της επαυξημένης πραγματικότητας

Δημήτρης Δημητριάδης (TheFutureCats) και Παναγιώτης Καμπύλης (ΕΚΤ)

Παρακολούθηση και διαδικτυακά
Παρακολούθηση με φυσική παρουσία
Κατεβάστε το Πρόγραμμα σε PDF

Ποιος το διοργανώνει

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της δράσης Knowledge4Policy@EKT. Το EKT είναι εποπτευόμενος οργανισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, φορέας του Ερευνητικού Συστήματος και Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, και έχει αναπτύξει σύγχρονες υπηρεσίες και υποδομές για τη διάχυση έγκριτης γνώσης, την παραγωγή, διάθεση και διακυβέρνηση στατιστικών και δημόσιων δεδομένων, την τεκμηρίωση και αποτίμηση δημόσιων πολιτικών και τη σύνδεση της έρευνας με την οικονομία και την Κοινωνία των Πολιτών.

Ως «διαμεσολαβητής της γνώσης», εργάζεται για να γεφυρώσει το κενό μεταξύ της επιστημονικής έρευνας και των αποτελεσμάτων της, της χάραξης πολιτικής και της πράξης.

 

Ομιλητές

Στις δομημένες συζητήσεις του συνεδρίου παίρνουν μέρος διακεκριμένα πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της επιχειρηματικής, ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας της χώρας μας, και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών.

Δημήτρης Παπαστεργίου

Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Δόμνα Μιχαηλίδου

Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

Πάνος Τσακλόγλου

Υφυπουργός Εργασίας

Δημήτρης Κιρμικίρογλου

Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης Υπουργείο Εσωτερικών

Γιάννης Μαστρογεωργίου

Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, Προεδρία της Κυβέρνησης

Ιωάννης Χρυσουλάκης

Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Υπουργείο Εξωτερικών

Γεωργία (Γιώλα) Βαλατσού

Υπηρεσιακή Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών

Βασιλική Γεωργιάδου

Διευθύντρια και Προέδρος ΔΣ ΕΚΚΕ

Δημήτρης Δημητριάδης

Futurist

Αρίστος Δοξιάδης

Αντιπρόεδρος ΕΣΕΤΕΚ

Βάλια Καϊμάκη

Επίκουρη Καθηγήτρια Ιονίου Πανεπιστημίου

Ορέστης Καλογήρου

Πρόεδρος Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Ιωάννης Καραγιάννης

Εκτελεστικός Πρόεδρος OLYMPIA GROUP

Κωνσταντίνος Κεσεντές

Πρόεδρος Πρωτοβουλίας BrainReGain

Πέτρος Κόκκαλης

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Σπύρος Μαγιάτης

Co-Founder & CEO of Workable

Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος

Ιδρυτής και Διευθυντής της Human Value & People Operations, Manager της VIPA Hellas

Γιώτα Παπαρίδου

Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ

Αργύρης Περουλάκης

Πρόεδρος ΔΣ ΕΚΤ

Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ ΕΙΕ

Δημήτρης Στογιάννης

Επικεφαλής της Μονάδας Δημόσιας Στατιστικής Πληροφόρησης

Νίκος Χριστοδούλου

Partner, Consulting Leader, Deloitte Greece

Δημήτρης Χριστόπουλος

Καθηγητής Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες που έχουν συνεισφέρει στη μελέτη του φαινομένου της κινητικότητας του επιστημονικού δυναμικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χρήστος Καλανταρίδης

Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Westminster

Αντώνης Καμάρας

Country coordinator for Greece

Λόης Λαμπριανίδης

Αφ. Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας

Αντιγόνη Λυμπεράκη

Καθηγήτρια Οικονομικών

Μάνος Ματσαγγάνης

Καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής

Χάρης Μυλωνάς

Αν. Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Μανώλης Πρατσινάκης

Επίκουρος Καθηγητής στην Κοινωνική Γεωγραφία

Εύη Σαχίνη

Διευθύντρια Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Άννα Τριανταφυλλίδου

Καθηγήτρια, Κάτοχος της Canada Excellence Research Chair in Migration and Integration

Ξένια Χρυσοχόου

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

Η διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς και η επικοινωνία και η διάχυση των αποτελεσμάτων του, γίνεται από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένων στελεχών του ΕΚΤ σε στενή συνεργασία με τη Διευθύντριά του Δρ Εύη Σαχίνη.

Παναγιώτης Καμπύλης

«Ενορχηστρωτής» της ομάδας διοργάνωσης

Κατερίνα Λυγούρα

Μέλος της ομάδας διοργάνωσης

Μαρία Μαλαγκονιάρη

Μέλος της ομάδας διοργάνωσης

Νένα Μάλλιου

Μέλος της ομάδας διοργάνωσης

Νάνσυ (Αθανασία) Μεγρέμη

Μέλος της ομάδας διοργάνωσης

Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης

Μέλος της ομάδας διοργάνωσης

Πάρις Χρυσός

Μέλος της ομάδας διοργάνωσης

Μαργαρίτης Προέδρου

Υπεύθυνος της ομάδας επικοινωνίας

Γιάννης Βουλγαράκης

Μέλος της ομάδας επικοινωνίας

Γιάννης Δεσύπρης

Μέλος της ομάδας επικοινωνίας

Κωνσταντίνα Νεοφώτιστου

Μέλος της ομάδας επικοινωνίας

Γιάννης Ξυδιάς

Μέλος της ομάδας επικοινωνίας

Δήμητρα Πελεκάνου

Μέλος της ομάδας επικοινωνίας

Το ΕΚΤ, τα ερευνητικά έργα και οι δράσεις του

Στο πλαίσιο της αποστολής και του ρόλου του υλοποιεί σειρά από ερευνητικά έργα και δράσεις για την κινητικότητα του εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού με στόχο να συμβάλλει στη χάραξη καινοτόμων πολιτικών που βασίζονται σε δεδομένα και έγκριτη γνώση. Ανάμεσα σε αυτά είναι:

  • Οι Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας για τη δικτύωση των Ελλήνων επιστημόνων

  • Η παρακολούθηση και αξιολόγηση δράσεων ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του επιστημονικού δυναμικού

  • Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία

  • Η παραγωγή και διάθεση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας

  • Το PolicyLab@EKT που συμβάλλει στη χάραξη καινοτόμων πολιτικών που βασίζονται σε δεδομένα, έγκριτη γνώση, πολυσυμμετοχικό διάλογο και συλλογική νοημοσύνη

Επικοινωνήστε μαζί μας για το Knowledge4Policy.

  • POLICYLAB@EKT
  • ΣΥΝΈΔΡΙΑ
  • PODCAST@EKT
  • POLICY BRIEF
  • Επικοινωνία
  • EKT.GR
  • metrics.ekt.gr
  • knowledgebridges.gr
  • Facebook EKTgr
  • Twitter EKTgr
  • Linkedin EKTgr
  • Youtube EKTgr

©2023 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου

Όροι Χρήσης • Πολιτική Απορρήτου • Copyright Notice

  • Παναγιώτης Καμπύλης
    ×

    Είναι έμπειρος ερευνητής, αναλυτής πολιτικών και υπεύθυνος έργων επιστημονικής υποστήριξης σε πολιτικές (science for policy) που εστιάζουν στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση, το ανθρώπινο δυναμικό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
    Η διδακτορική του έρευνα έγινε σε Φινλανδικό πανεπιστήμιο με θέμα την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης.
    Εργάστηκε από το 2012 έως το 2020 ως επιστημονικός υπεύθυνος στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου μεταξύ άλλων έργων, ηγήθηκε της ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για Ψηφιακά Ικανούς Εκπαιδευτικούς Οργανισμούς (DigCompOrg), του εργαλείου SELFIE για την ψηφιακή ικανότητα των σχολείων και του Ευρωπαϊκού Πλαισίου για την Ικανότητα του Επιχειρείν (EntreComp).

    Κλείσιμο
  • Κατερίνα Λυγούρα
    ×

    Από τον Φεβρουάριο του 2023 υποστηρίζει τις δράσεις Knowledge4Policy@EKT και PolicyLab@EKT.
    Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος για χρόνια και έχει πάρει μέρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Eurobank. Υπήρξε υπεύθυνη επικοινωνίας και προβολής του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020 και 2021-2027) στους τομείς Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και Νεολαία.
    Έχει πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Γλωσσολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ολοκληρώνει ένα ακόμη μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Η διπλωματική εργασία της είναι βιβλιογραφική επισκόπηση για τα micro-credential και πώς μπορούν να αξιοποιηθούν σε επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, και εκπαίδευση ενηλίκων, για να επιτευχθεί η ένταξη ατόμων από μειονεκτούντα κοινωνικοοικονομικά περιβάλλοντα στην αγορά εργασίας.

    Κλείσιμο
  • Μαρία Μαλαγκονιάρη
    ×

    Η Δρ Μαρία Μαλαγκονιάρη είναι Επιστημονική Συνεργάτης στο Γραφείο Διευθύντριας του ΕΚΤ και Υπεύθυνη Ισότητας των Φύλων στο Φορέα. Μεταξύ άλλων, παρακολουθεί επισταμένως τις εξελίξεις που εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφέροντος του ΕΚΤ από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
    Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από το Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και την Οργανωσιακή Συμπεριφορά, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.
    Έχει εργαστεί για πάνω από δέκα χρόνια σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες της δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και έχει κάνει βοηθητικό διδακτικό έργο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια, διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Κλείσιμο
  • Νένα Μάλλιου
    ×

    Εργάζεται στο ΕΚΤ ως Ειδικός Λειτoυργικός Επιστήμονας Α και είναι Προϊσταμένη του Τμήματος Δεικτών & Δράσεων ΕΤΑΚ.
    Οι δραστηριότητες του τμήματος αφορούν την παραγωγή και δημοσίευση των επίσημων ευρωπαϊκών και εθνικών στατιστικών για την Έρευνα, Ανάπτυξη, Καινοτομία και Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την τεκμηρίωση πολιτικών και τη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομική επιχειρηματικότητα.
    Είναι Δρ Χημικός Μηχανικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 1994). Για 12 χρόνια (1997-2009) ήταν Διευθύντρια του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης στο ελληνικό Τεχνολογικό Κέντρο για την κλωστοϋφαντουργία – ΕΤΑΚΕΙ. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στον σχεδιασμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση εθνικών και ευρωπαϊκών έργων έρευνας.

    Κλείσιμο
  • Νάνσυ (Αθανασία) Μεγρέμη
    ×

    Εργάζεται ως ερευνητική συνεργάτης για την Πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», μια πρωτοβουλία για τη σύσταση και υποστήριξη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ Ελλήνων ερευνητών και επαγγελματιών σε όλο τον κόσμο, που υλοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης από το 2017 και μέχρι σήμερα.
    Το 2022 εντάχθηκε επίσης στην ομάδα των Εθνικών Σημείων Επαφής για τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie Actions του Ορίζοντα Ευρώπη στην Ελλάδα. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ιστορία και τη Φιλοσοφία της Επιστήμης, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο οποίο έχει εργαστεί και ως Ακαδημαϊκή Υπότροφος.

    Κλείσιμο
  • Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης
    ×

    Είναι Οικονομολόγος, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας (ΕΛΕ) Β’ βαθμίδας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).
    Στο ΕΚΤ εργάζεται από το 2014 και από το 2022 είναι Υπεύθυνος της Μονάδας Τεκμηρίωσης Συστήματος ΕΤΑΚ του συγκεκριμένου οργανισμού. Έχει διδακτική εμπειρία στην ανώτατη εκπαίδευση, διδάσκοντας μαθήματα προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
    Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια, και έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, εκθέσεις και κείμενα εργασίας. Με βάση την ακαδημαϊκή, ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία και σταδιοδρομία, τα ερευνητικά του ενδιαφέρονται εντοπίζονται στον τομέα της δημόσια πολιτικής, με εξειδίκευση στην έρευνα-τεχνολογία-καινοτομία, στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

    Κλείσιμο
  • Πάρις Χρυσός
    ×

    Είναι αναλυτής πολιτικής στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
    Πτυχιούχος Μηχανικός Η/Υ, Ηλεκτρολόγος και Ηλεκτρονικός (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), έχει Master στην Κοινωνιολογία της Καινοτομίας (University Paris-Est) και είναι κάτοχος Ph.D. στη Διοίκηση Επιστήμης (Mines-ParisTech).
    Διετέλεσε Αντιπρόεδρος στον Ελληνικό Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας και υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο ΕΜΠ και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Έχει διδάξει διοίκηση καινοτομίας σε εμπορικές σχολές και πολυτεχνεία στη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κίνα. Είναι συγγραφέας του έργου Les Développeurs (2015) και εκδότης του συλλογικού έργου L’aventure épistémologique contemporaine (2019). Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια όπως το NASA Academy of Aerospace Quality και το Open and User Innovation Conference.

    Κλείσιμο
  • Μαργαρίτης Προέδρου
    ×

    Είναι προϊστάμενος του τμήματος δημοσιότητας και επικοινωνίας του ΕΚΤ, έχοντας την ευθύνη για την εταιρική επικοινωνία, την ανάπτυξη και διαχείριση περιεχομένου δικτυακών τόπων, τις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, τις εκδηλώσεις, τις δράσεις ψηφιακού μάρκετινγκ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    Έχει πτυχίο φυσικής και μεταπτυχιακό στη φυσική περιβάλλοντος, και μακρά εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης. Έχει πολυετή εμπειρία στη συγγραφή και επιμέλεια περιεχομένου, και στην υλοποίηση δράσεων επικοινωνίας και δημοσιότητας εθνικών και ευρωπαϊκών έργων. Είναι υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού «Καινοτομία, Έρευνα & Ψηφιακή Οικονομία». Έχει διατελέσει υπεύθυνος του ελληνικού κόμβου CORDIS και επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και έχει συνεργαστεί με περιοδικά εκλαϊκευμένης επιστήμης.

    Κλείσιμο
  • Γιάννης Βουλγαράκης
    ×

    Εργάζεται από 2005 στο ΕΚΤ ως τεχνικός φωτογραφίας και ψηφιοποίησης.
    Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε φωτογραφία στην Ακαδημία Δημιουργικής Φωτογραφίας Leica και στο New York institute of Photography, γραφικές τέχνες στη Σχολή Πετρά και αποφοίτησε από τη θεματική ενότητα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με τίτλο «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Έχει Master of Arts στη φωτογραφία με θέμα «Φωτογραφία: Έρευνα και μεθοδολογία» από το τμήμα φωτογραφίας και οπτικοακουστικών τεχνών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής.
    Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας φωτογράφος από το 1997 σε διαφήμιση, μουσική βιομηχανία, περιοδικά κ.λπ. Τα τελευταία 15 χρόνια συνεργάστηκε με διάφορους πολιτιστικούς φορείς στη φωτογραφική αναπαραγωγή έργων τέχνης, αντικειμένων , χειρογράφων και αρχείων, και έγινε ειδικός στην ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη διατήρηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το 2005 διδάσκει φωτογραφία σε ιδιωτικά σχολεία και ιδρύματα στην Ελλάδα.

    Κλείσιμο
  • Γιάννης Δεσύπρης
    ×

    Εργάζεται από 2009 στο ΕΚΤ ως εικονολήπτης και video editor.
    Είναι απόφοιτος του Staffordshire University με Bachelor στο Animation & ΜΑ στο Fine Art. Έχει δίπλωμα από το Τμήμα Computer Graphics & Computer Animation στις σχολές Ωμέγα. Έχει εργαστεί σε διαφήμιση και παραγωγή.

    Κλείσιμο
  • Κωνσταντίνα Νεοφώτιστου
    ×

    Από το Φεβρουάριο του 2019 υποστηρίζει την ανάπτυξη, παροχή και προώθηση των υπηρεσιών της Πρωτοβουλίας «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» στο ΕΚΤ.
    Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (MSc) Marketing και Επικοινωνία από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία στην εταιρική επικοινωνία και στη διαχείριση ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων με εστίαση στους τομείς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Έχει διατελέσει οργανωτικό μέλος σε πολυάριθμα προγράμματα για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στους νέους και της καινοτομίας.

    Κλείσιμο
  • Γιάννης Ξυδιάς
    ×

    Κλείσιμο
  • Δήμητρα Πελεκάνου
    ×

    Είναι ειδική οπτικής επικοινωνίας και γραφίστρια. Από το 2004 υποστηρίζει την επικοινωνία του ΕΚΤ για επιστημονικές ηλεκτρονικές εκδόσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, και από τον Σεπτέμβριο του 2022 σχεδιαστικά τις δράσεις Policy Lab@EKT και Knowledge4Policy@EKT. Κύριο πεδίο δράσης της είναι η προβολή και προώθηση ψηφιοποιημένου μουσειακού υλικού και πολιτιστικών συλλογών σε ηλεκτρονικά περιοδικά, πύλες αναζήτησης και αποθετήρια. Εξειδικεύεται στον σχεδιασμό ταυτότητας και τη διάδοση, προώθηση και παρουσίαση ερευνητικών υπηρεσιών και αποτελεσμάτων.
    Έχει τελειώσει το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας. Για 25 χρόνια είναι γραφίστρια / υπεύθυνη οπτικής επικοινωνίας (UX/UI) με ειδίκευση στη δημιουργία γραφικών και την καλλιτεχνική επιμέλεια πολιτιστικού και ερευνητικού περιεχομένου για ιστοσελίδες, βάσεις δεδομένων και έντυπες εκδόσεις.

    Κλείσιμο
  • Αρίστος Δοξιάδης
    ×

    Είναι εταίρος στο Big Pi Ventures, κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) για νέες επιχειρήσεις καινοτομίας. Είναι Αντιπρόεδρος στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ). Ερευνά και αρθρογραφεί για την πολιτική οικονομία της Ελλάδας και τις νέες τεχνολογίες.

    Κλείσιμο
  • Κωνσταντίνος Κεσεντές
    ×

    Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Διαθέτει 30+ χρόνια διατομεακής δυναμικής ηγεσίας και βαθιά εμπειρία σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
    Από το 2019 είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΑΙΑΟΣΕ, ενώ από το 2020 κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Διεθνούς Κολλεγίου Αθηνών.
    Μεταξύ 2003 και 2018, κατείχε τη θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου και COO/CTO του Ομίλου PeopleCert, παγκόσμιο ηγέτη στην πιστοποίηση προσώπων. Στο παρελθόν, ήταν συνιδρυτής και, για δεκαπέντε χρόνια, Διευθύνων Σύμβουλος της Knowledge, μιας πρωτοποριακής εταιρείας τεχνολογιών πληροφορικής. Σήμερα είναι Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας BrainReGain.
    Διετέλεσε, επίσης, Μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης (HellasCert) και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

    Κλείσιμο
  • Γιώτα Παπαρίδου
    ×

    Η Γιώτα Παπαρίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και είναι έγγαμος. Σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κατέχοντας B.Sc. στην Πληροφορική και Οικονομικές επιστήμες και Μ.Sc. στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Έχει διατελέσει Διευθύντρια Πωλήσεων Ιδιωτικού Τομέα και Διευθύντρια Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Έργων στην πολυεθνική εταιρεία Digital Equipment Hellas S.A. Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία SyNET AEBE στην οποία μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009 ήταν Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος. Από το 2018 είναι Γενική Διευθύντρια στην εταιρεία Κ&Π ΤΕΧΝΙΚΗ. Από το 2003 είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας) κατέχοντας διάφορες θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, από τον Αύγουστο του 2005 έως και τον Οκτώβριο του 2012 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., εκπροσωπώντας το ΣΕΠΕ στον Οργανισμό.

    Κλείσιμο
  • Γιάννης Μαστρογεωργίου
    ×

    Είναι ο Ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
    Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Διευθυντής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Διευθυντής του think tank «ΔΙΚΤΥΟ», και Διευθυντής Επικοινωνίας - Ειδικός Σύμβουλος Υπουργών στο Υπουργείο Παιδείας καθώς και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Προέρχεται από τον χώρο της διαφήμισης και της πολιτικής επικοινωνίας, με σπουδές σε Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις, Ευρωπαϊκή Πολιτική Οικονομία και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
    Υπήρξε Marshall Memorial Fellow στο German Marshall Fund of the United States.
    Είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Κλείσιμο
  • Βασιλική Γεωργιάδου
    ×

    Είναι Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, και διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Βεστφαλιανού Γουλιελμείου Πανεπιστημίου του Μünster, στο οποίο σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία.
    Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε ακροδεξιά κινήματα, λαϊκισμό, ριζοσπαστισμό, πολιτική βία και βίαιο εξτρεμισμό. Υπήρξε τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας στην Ελλάδα και της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
    Είναι, μεταξύ άλλων, συγγραφέας του βιβλίου Η Άκρα Δεξιά στην Ελλάδα, 1965-2018. Συντονίζει την ερευνητική ομάδα του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του έργου Horizon_2020 ΕnTrust: Enlightened Trust in Governance και είναι ερευνητικά υπεύθυνη του έργου Detecting, Monitoring and Linking online Hate Speech and offline Hate Crimes - DeMoLiSH.

    Κλείσιμο
  • Γεωργία (Γιώλα) Βαλατσού
    ×

    Είναι νομικός με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στο Δημόσιο Δίκαιο (LLM) και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διατελέσει σε υψηλές ιεραρχικά θέσεις ευθύνης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, τόσο στην Κεντρική Διοίκηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα κατέχει τη θέση της Υπηρεσιακής Γενικής Γραμματέως στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει ασχοληθεί με θέματα καλύτερης νομοθέτησης, διοικητικών μεταρρυθμίσεων και διεθνών σχέσεων και έχει εκπροσωπήσει τη Χώρα σε εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συναντήσεις. Έχει, δε, αναπτύξει συγγραφικό έργο σχετικά με τα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης αλλά και του δικαίου.

    Κλείσιμο
  • Πάνος Τσακλόγλου
    ×

    Είναι απόφοιτος του ΑΠΘ (πτυχίο Οικονομικών Επιστημών) και του Πανεπιστημίου του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας (MA και PhD in Economics). Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητικός Εταίρος στα Institute for the Study of Labor (IZA, Bonn) και Hellenic Observatory (LSE, London). Η έρευνά του επικεντρώνεται σε ζητήματα Οικονομικών της Κοινωνικής Πολιτικής (ανισότητα, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, αναδιανεμητικός ρόλος του κράτους), Οικονομικών της Εργασίας και της Εκπαίδευσης (προσδιοριστικοί παράγοντες ανεργίας, οικονομικές αποδόσεις της εκπαίδευσης)

    Κλείσιμο
  • Νίκος Χριστοδούλου
    ×

    Είναι Partner και Επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος από το 2018. Έχει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό και στη διαχείριση μεγάλων έργων μετασχηματισμού, ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στη δημιουργία νέων ψηφιακών δομών. Πριν από τη Deloitte, από το 2011 έως το 2018, εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ως Group COO και CIO. Ως Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης και Πληροφορικής του Ομίλου, ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση του συνόλου των λειτουργιών του Ομίλου, της ψηφιοποίησης, των εργασιών back-office, των ταμειακών εργασιών, της διαχείρισης ακινήτων και των τεχνικών υπηρεσιών. Από το 1997 έως το 2011, εργάστηκε ως Partner, για έναν ακόμη Διεθνή Συμβουλευτικό Οίκο ως Επικεφαλής των Χρηματοοικονομικών τους Υπηρεσιών στην Ελλάδα.
    Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλ. Υπολογιστών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κάτοχος ΜΒΑ από το Warwick Business School, καθώς και Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
    Τέλος, έχει εργαστεί ως ερευνητής στο INSEAD στη Γαλλία.

    Κλείσιμο
  • Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος
    ×

    Είναι σύμβουλος και ιδρυτής της Human Value.
    Έχει εργαστεί σε ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρείες καθώς και σε επιχειρήσεις του συμβουλευτικού κλάδου, σε θέσεις σχετικές με τη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, τόσο σε τοπικό, όσο και διεθνές περιβάλλον. Διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία ως εκπαιδευτής σε θέματα γύρω από τη διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού, την Υποκίνηση, τη
    Διαχείριση Συγκρούσεων και την Επικοινωνία, σε μεγάλες Ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις.
    Είναι τακτικός ομιλητής σε θέματα της αγοράς εργασίας, επαγγελματικής σταδιοδρομίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
    Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πτυχιούχος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης του ίδιου Πανεπιστημίου και του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

    Κλείσιμο
  • Αργύρης Περουλάκης
    ×

    Ο Αργύρης Περουλάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός απόφοιτος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Τηλεματική και Οργάνωση στο Université Libre των Βρυξελλών. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1989 έως το 2019 σε θέσεις ευθύνης. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως σήμερα, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης & Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

    Κλείσιμο
  • Ορέστης Καλογήρου
    ×

    Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.. Επισκέπτης ερευνητής στο Northeastern University της Βοστόνης (2008) και Fulbright Visiting Scholar στο Center for Systems Biology, Harvard Medical School (2016).
    Κύριο ερευνητικό του πεδίο η υπερθερμία μαγνητικών νανοσωματιδίων για πιθανή χρήση στη θεραπεία του καρκίνου.
    Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων με κριτές. Επιστημονικώς υπεύθυνος πολλών ερευνητικών έργων και μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών πολλών διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Ασχολείται συστηματικά με θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την ακαδημαϊκή αναγνώριση.

    Κλείσιμο
  • Ιωάννης Χρυσουλάκης
    ×

    Είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τις ΗΠΑ και διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι Ομότιμος Καθηγητής.
    Έχει διδάξει σε ακαδημαϊκά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει διοικήσει δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες παραγωγής νέων τεχνολογιών, ενώ έχει σημαντικό διεθνές διοικητικό και επιστημονικό έργο.
    Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
    Έχει εργασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, έχοντας συνεργασία και επαφή με πολλές ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια. Έχει συνεργαστεί με πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό συμβουλίων, επιτροπών και συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδος.
    Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντικό συγγραφικό έργο.

    Κλείσιμο
  • Δημήτρης Κιρμικίρογλου
    ×

    Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όπως στο Υπουργείο Εξωτερικών, ως διευθυντής στο γραφείο του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, στην ΑΑΔΕ και στο Υπουργείο Ναυτιλίας εκπροσωπώντας την χώρα σε ομάδες εργασίας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης με μεγάλη δραστηριότητα για τα θέματα μεταρρυθμίσεων στο κράτος και σχεδιασμού δημοσίων πολιτικών.
    Είναι Αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης με μεταπτυχιακές σπουδές στις Ευρωπαϊκές – Διεθνείς Σπουδές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, στο Διεθνές Δίκαιο στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος Master in Business Administration (MBA) από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Κλείσιμο
  • Δημοσθένης Σαρηγιάννης
    ×

    Eίναι Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
    Είναι επίσης Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του Εργαστηρίου Γενικής Χημικής Τεχνολογίας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών και της Ερευνητικής Δομής για το Εκθεσίωμα και την Υγεία στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
    Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών (IUSS) στην Παβία της Ιταλίας, και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Είναι συγγραφέας πάνω από 180 επιστημονικών εργασιών και 26 κεφαλαίων σε διεθνή βιβλία και έχει συντονίσει ή συνεισφέρει σε 40 διεθνή ερευνητικά προγράμματα.

    Κλείσιμο
  • Κωνσταντίνος Κυρανάκης
    ×

    Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη στρατηγική επικοινωνία στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αθήνας.
    Έχει εργαστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο του digital μάρκετινγκ, τη δημιουργία ιστοσελίδων και εφαρμογών. Υπήρξε συνιδρυτής της πρωτοβουλίας BrainGain για την επιστροφή των νέων στην Ελλάδα.
    Εκλέχθηκε πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τον Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάιο του 2017.
    Τον Ιανουάριο του 2017, το διεθνές περιοδικό Forbes τον επέλεξε στους 30 νέους κάτω των 30 ετών με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη, στην κατηγορία Law & Policy.
    Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, όπου και επανεκλέχτηκε στις εκλογές της 25 Ιουνίου 2023 και 27 Ιουνίου ορκίστηκε Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Κλείσιμο
  • Δημήτρης Παπαστεργίου
    ×

    Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας, ενώ διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο Πολυμέσων του ΕΜΠ.
    Το 2001 κατασκεύασε και παρουσίασε μαζί με ομάδα συνεργατών του την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr. Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Η/Υ στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 ιδιωτικά έργα ΑΠΕ.
    Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002, με την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επανεξελέγη το 2006, και το 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επανεξελέγη Δήμαρχος το 2019 και, την ίδια χρονιά, εξελέγη και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
    Από τον Ιούνιο του 2023 είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Κλείσιμο
  • Ιωάννης Καραγιάννης
    ×

    Eίναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Olympia. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει διατελέσει Ανώτατο Διοικητικό Στέλεχος στις επιχειρήσεις του Ομίλου, με σημαντικό ρόλο στις επενδύσεις και την επιτυχημένη πορεία πολλών εξ’ αυτών, όπως για παράδειγμα της Play, της μεγαλύτερης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία, όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ.
    Eίναι επίσης Πρόεδρος του Public Group και της Westnet.
    Με σημαντική εμπειρία στο Marketing και τις Πωλήσεις σε διαφορετικούς κλάδους, όπως είναι αυτός των τηλεπικοινωνιών, του retail και των καταναλωτικών προϊόντων, ο Γιάννης Καραγιάννης είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Διετέλεσε δε Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ από το 2002 έως το 2008.
    Εχει πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και είναι κάτοχος MBΑ από το Bradford Management School.

    Κλείσιμο
  • Πέτρος Κόκκαλης
    ×

    Ασχολείται ενεργά με τα κοινά τα τελευταία 25 χρόνια, αναπτύσσοντας την κοινωνική καινοτομία με επίκεντρο την ανθρώπινη και βιώσιμη ανάπτυξη.
    Το 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο Προοδευτική Συμμαχία - ΣΥΡΙΖΑ, εκπροσωπώντας την κίνηση πολιτών ΚΟΣΜΟΣ.
    Είναι μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG), της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) και της Επιτροπής Αλιείας (PECH). Στη διακομματική ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι συμπρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους ΣΒΑ.

    Κλείσιμο
  • Δημήτρης Δημητριάδης
    ×

    Είναι αφοσιωμένος στην εξερεύνηση του μέλλοντος και τον εντοπισμό μέγα-τάσεων, ασθενών σημάτων και της σύγκλισης των τεχνολογιών που διαμορφώνουν τον κόσμο μας. Είναι futurist, ειδικός στον σχεδιασμό των εταιρειών του αύριο και ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία Κυβέρνησης.
    Συγγραφέας του 2049 Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας, μας προτρέπει να αγκαλιάσουμε την αβεβαιότητα ως απαραίτητη συνθήκη προόδου.
    Ως ομιλητής, δίνει στο κοινό μια αισιόδοξη αλλά προσγειωμένη άποψη για τα πιθανά μέλλοντα και πώς οι τεχνολογίες διαταράσσουν ό,τι κάνουμε, απαντώντας σε ερωτήματα που θα καθορίσουν την ανθρωπότητα,
    Έχει περάσει από τη σκηνή σημαντικών συνεδρίων και future lab για brands. Ως ειδικός στον ψηφιακό μετασχηματισμό που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακούς κόσμους, η έρευνα του έχει παρουσιαστεί σε διεθνής εκδόσεις. Η ικανότητα να γεφυρώνει τους κόσμους της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας του επιτρέπει να δίνει πρακτικές κατευθύνσεις που βοηθούν τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν νέες ευκαιρίες και να μεταμορφώσουν τους οργανισμούς τους. Εκπαιδεύει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να δίνει συμβουλές στην ανιψιά του όταν εκείνος δεν θα είναι εκεί.

    Κλείσιμο
  • Δημήτρης Χριστόπουλος
    ×

    Διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών από το 2000 ως σήμερα όπου είναι καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας και Κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών. Παρεμβαίνει συχνά στον τύπο με αρθρογραφία και συνεντεύξεις σε θέματα γνωστικού και πολιτικού ενδιαφέροντος του. Το τελευταίο του βιβλίο Ταξίδι στο κράτος κυκλοφόρησε το 2022 από τις εκδόσεις Πόλις.

    Κλείσιμο
  • Δημήτρης Στογιάννης
    ×

    Είναι Διδάκτωρ της Στατιστικής από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Είναι Ειδικός Λειτουργικός Επιστήμονας Β' Βαθμίδας στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), όπου εργάζεται ως Επικεφαλής της Μονάδας Δημόσιας Στατιστικής Πληροφόρησης. Έχει εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση τεχνολογικών και επιστημονικών προγραμμάτων και έργων.
    Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνος της Μονάδας Στατιστικών ΕΤΑΚ στο ΕΚΤ, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής Βιοστατιστικής στο University College London και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ), ως Εντεταλμένος Διδάσκοντας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και στο ΕΚΠΑ και ως Research & Insights Strategist στον πολυεθνικό Όμιλο Publicis. Έχει συγγράψει δύο ακαδημαϊκά βιβλία Επιχειρησιακής Έρευνας και ένα βιβλίο στον Στρατηγικό Σχεδιασμό στα Μέσα Επικοινωνίας, ενώ το έργο του δημοσιεύεται σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
    Τέλος, είναι μέλος ομάδων εργασίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σχετικά με την Ψηφιακή Οικονομία.

    Κλείσιμο
  • Βάλια Καϊμάκη
    ×

    Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με αντικείμενο την ψηφιακή δημοσιογραφία. Είναι δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα διεθνούς πολιτικής, διευθύντρια της ελληνικής και κυπριακής έκδοσης της γαλλικής επιθεώρησης «Le Monde diplomatique» και τεχνολογίας. Εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια αρθρογραφεί στον ελληνικό και ξένο τύπο, και έχει παρουσιάσει εκπομπές στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Είναι, επίσης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας (European Journalism Center) με έδρα το Μάαστριχτ της Ολλανδίας. Διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Επιτροπή T-CY για θέματα Κυβερνοασφάλειας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΟΜΕ.

    Κλείσιμο
  • Σπύρος Μαγιάτης
    ×

    Είναι επιχειρηματίας με μακρά εμπειρία στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη προϊόντων λογισμικού. Είναι ο CTO και συνιδρυτής της Workable, μιας εταιρείας τεχνολογίας που παρέχει ένα “all-in-one” και εύκολο στη χρήση λογισμικό προσλήψεων.
    Στο παρελθόν, ως Διευθυντής Ανάπτυξης Λογισμικού της Upstream, έπαιξε ρόλο κλειδί στην εξέλιξη της επιχείρησης από startup σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες mobile marketing παγκοσμίως.
    Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

    Κλείσιμο
  • Δόμνα Μιχαηλίδου
    ×

    Είναι ακαδημαϊκός οικονομολόγος που ασχολείται με την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική κρίση. Υπήρξε σύμβουλος του πρωθυπουργού, για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εργάστηκε για τον οργανισμό OECD στο Παρίσι και την Αθήνα. Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου (UCL).
    Υπήρξε σύμβουλος στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
    Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και διδακτορικού τίτλου στην Ανάπτυξη και τις Οικονομικές Κρίσεις από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Διετέλεσε Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από το 2019 ως το 2023.

    Κλείσιμο
  • Χρήστος Καλανταρίδης
    ×

    Είναι καθηγητής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο Guildhall School of Business and Law, London Metropolitan University. Το ερευνητικό έργο του είναι για τη μετανάστευση στον αγροτικό χώρο.
    Διετέλεσε χρέη Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανταλλαγής Γνώσης (2021/2023), συντάκτης του περιοδικού European Journal of Innovation Management (2010-2016) και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μικρών Επιχειρήσεων και Επιχειρηματικότητας (2011/2012) για το Ηνωμένο Βασίλειο.
    Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, όπως τα Journal of Rural Studies, Environment and Planning A, Regional Studies, Entrepreneurship and Regional Development, Technovation, και Technological Foresight and Social Change.

    Κλείσιμο
  • Αντώνης Καμάρας
    ×

    Είναι συνιδρυτής του Greek Diaspora Project του SEESOX (South East European Studies at Oxford). Εργάστηκε ως ερευνητής στο Hellenic Observatory του London School of Economics όπου διεξήγαγε έρευνα για τη διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων της αγοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
    Από τα πρώτα στελέχη του τραπεζικού συστήματος που εργάστηκαν στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, διετέλεσε σύμβουλος του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΤΕ) με ειδίκευση στη στρατηγική της περιφερειακής ανάπτυξης της ΕΤΕ. Υπηρέτησε ως σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης και του Υπουργού Οικονομικών ως μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
    Το Β.Α. του είναι στις Πολιτικές Επιστήμες από το Connecticut College, το M.Sc. στην Πολιτική Θεωρία από το London School of Economics και το M.Phil. στο London School of Economics στις διεθνείς σχέσεις και τη διεθνή πολιτική οικονομία.

    Κλείσιμο
  • Αντιγόνη Λυμπεράκη
    ×

    Είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ακτιβίστρια και πρώην βουλευτής (Ποτάμι).
    Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Sussex. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια σε ΗΠΑ, ΗΒ και Γαλλία. Ήταν ιδρυτικό μέλος της ActionAid Hellas και Γενική Διευθύντρια της ΜΚΟ SolidarityNow. Η έρευνά της επικεντρώθηκε στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην ελληνική μεταποίηση και οδηγήθηκε σε τρία διεπιστημονικά αντικείμενα: τα οικονομικά του φύλου και της οικογένειας, τα οικονομικά της γήρανσης (επικεφαλής της ελληνικής ομάδας στην έρευνα SHARE) και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της μετανάστευσης στην οικονομία υποδοχής. Είναι συμβουλευτικό μέλος στα Ελληνικό Παρατηρητήριο του LSE, ΕΛΙΑΜΕΠ και διαΝΕΟσις.

    Κλείσιμο
  • Μάνος Ματσαγγάνης
    ×

    Είναι καθηγητής δημόσιας οικονομικής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου (από το 2016) και επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ (από το 2021).
    Σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ (Πτυχίο 1986), και με υποτροφία του ΙΚΥ στα Πανεπιστήμια York (MSc 1988) και Bristol (PhD 1992). Εργάστηκε στη London School of Economics (1990-93), στα Πανεπιστήμια Κρήτης (1996-99 και 2001-04) και Θεσσαλίας (1999-2001), και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2004-16). Υπήρξε ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (1997-2001). Το βιβλίο του, με τον Anton Hemerijck, με τίτλο Who’s afraid of the welfare state now? θα κυκλοφορήσει προσεχώς από τον εκδοτικό οίκο Oxford University Press.

    Κλείσιμο
  • Χάρης Μυλωνάς
    ×

    Είναι αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Elliott School of International Affairs του George Washington University και αρχισυντάκτης του περιοδικού Nationalities Papers. Έχει συνεισφέρει στη μελέτη της διαδικασίας εθνοδόμησης και των πολιτικών διαχείρισης της διασποράς.
    Το πρώτο του βιβλίο The Politics of Nation-Building: MakingCo-Nationals, Refugees, and Minorities (Cambridge UniversityPress, 2012 —κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο Οικοδομώντας το Έθνος: Ομοεθνείς, Πρόσφυγες, Μειονότητες, εκδόσεις Επίκεντρο), τιμήθηκε με το βραβείο Peter Katzenstein και το Βραβείο Βιβλίου Ευρωπαϊκών Σπουδών.
    Είναι συνεπιμελητής δύο βιβλίων, Enemies Within: The GlobalPolitics of Fifth Columns (Oxford University Press, 2022) με τον Scott Radnitz και The Microfoundations of Diaspora Politics (Routledge, 2022) με την Alexandra Délano Alonso. To τελευταίο βιβλίο του Varieties of Nationalism: Communities, Narratives, Identities, το οποίο έγραψε μαζί με τη Maya Tudor, δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το Cambridge University Press. Φέτος είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης και γράφει το επόμενο βιβλίο του με τίτλο Diaspora Management Logics.

    Κλείσιμο
  • Ξένια Χρυσοχόου
    ×

    Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Rene Descartes-Paris V. Εργάστηκε σε Γαλλία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο πριν έρθει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, όπου είναι σήμερα Καθηγήτρια Κοινωνικής και Πολιτικής Ψυχολογίας και Διευθύντρια του ομώνυμου εργαστηρίου.
    Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην κατασκευή της ταυτότητας, σε θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας, ιδεολογιών και πολιτικής συμμετοχής. Υπηρέτησε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχολογίας και υπήρξε Σύμβουλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για θέματα πολυπολιτισμικότητας.

    Κλείσιμο
  • Λόης Λαμπριανίδης
    ×

    Είναι οικονομικός γεωγράφος, συνταξιούχος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Την περίοδο 2015-2019 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
    Έχει γράψει πολλά επιστημονικά άρθρα και αρθρογραφεί στον ελληνικό τύπο. Επίσης, είναι συγγραφέας 15 βιβλίων, μόνος ή σε συνεργασία, μεταξύ των οποίων: Η γεωγραφική, επιστημονική και επαγγελματική κινητικότητα των Ελλήνων διδακτόρων, Brain drain στην Ελλάδα, Θέλουμε ανάπτυξη; Χωρική ανάπτυξη και ανθρώπινο δυναμικό, Επενδύοντας στη φυγή, Η Θεσσαλονίκη στο μεταίχμιο, The Moving Frontier, The future of Europe’s rural peripheries, Αλβανοί μετανάστες στη Θεσσαλονίκη, Οικονομική Γεωγραφία, Περιφερειακά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

    Κλείσιμο
  • Μανώλης Πρατσινάκης
    ×

    Είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και συνεργαζόμενος ερευνητής στο ερευνητικό κέντρο για τη Μετανάστευση (COMPAS) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
    Διετέλεσε Λέκτορας στη Σχολή Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, και μεταδιδακτορικός ερευνητής Marie Curie στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν ευρύτερα στη μελέτη της μετανάστευσης και του εθνικισμού, θεματικές στις οποίες έχει δημοσιεύσει εκτενώς. Έχει σπουδάσει Γεωγραφία (ΒΑ) και Μεταναστευτικές σπουδές (ΜΑ) ως υπότροφος του Ολλανδικού Οργανισμού αριστείας Nuffic και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Αστική Εθνογραφία ως υπότροφος του ΙΚΥ.

    Κλείσιμο
  • Εύη Σαχίνη
    ×

    Είναι Διευθύντρια και μέλος του ΔΣ του ΕΚΤ. Είναι εθνικός εκπρόσωπος στις επιτροπές Committee on Digital Economy Policy και Committee for Scientific and Technological Policy του OΟΣΑ και Στατιστικός Εκπρόσωπος του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος.
    Κατά τη διάρκεια της θητείας της, το ΕΚΤ κατέστη αυτόνομος οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εντάχθηκε θεσμικά ως Εθνική Αρχή του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος στο Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα για τις στατιστικές Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, δημιούργησε μηχανισμούς παρακολούθησης & αποτίμησης δημόσιων πολιτικών, ενίσχυσε με υπηρεσίες τη διασύνδεση ερευνητικού & επιχειρηματικού τομέα, υποστήριξε με υπηρεσίες και υποδομές τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων περιεχομένου (Βιβλιοθήκες, Αρχεία, Μουσεία), ανέπτυξε συστήματα διακυβέρνησης δημόσιων δεδομένων επιστήμης & πολιτισμού. Διαθέτει τριακονταετή εμπειρία σε θέσεις ευθύνης σε φορείς δημοσίου συμφέροντος. Είναι Διδάκτωρ Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, με σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες.

    Κλείσιμο
  • Άννα Τριανταφυλλίδου
    ×

    Κατέχει την έδρα Canada Excellence Research Chair in Migration and Integration στο Toronto Metropolitan University και διευθύνει το ομώνυμο πρόγραμμα μελέτης της διεθνούς μετανάστευσης. Είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο πρόγραμμα Schwarzman Scholars του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο και επιστημονική συντάκτρια του Journal of Immigrant and Refugee Studies.
    Ηγήθηκε ερευνητικής ομάδας τεσσάρων πανεπιστημίων, που χρηματοδοτήθηκε με 98,4 εκατ. δολάρια από το Canada First Research Excellence Fund, για να μελετήσει την ένταξη των μεταναστών στο πλαίσιο της ταχύρρυθμης τεχνολογικής μεταρρύθμισης της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας.
    Έχει εργασθεί σε Ιταλία, Βέλγιο, Βρετανία, ΗΠΑ και Ελλάδα. Έως το 2019 κατείχε την Έδρα Robert Schuman στο Πρόγραμμα για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies στη Φλωρεντία. Το 2021 αναγορεύτηκε τιμητικά Επίτιμη Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο της Λιέγης, ως αναγνώριση της συμβολής της στη μελέτη της μετανάστευσης. Υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ του Βελγίου (2002-2018) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο δίκτυο ειδικών για τη διεθνή μετανάστευση του ΟΟΣΑ (2010-2018).

    Κλείσιμο

ΕΣΠΑ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» - Πράξη συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και εθνικούς πόρους.